Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > äitiys- ja lastenneuvola

Neuvolapalvelut

Kerava_kuvituskuvat_1100x300-neuvola.png

AJANKOHTAISTA NEUVOLASSA

 • Vastaanotolle voi tulla yhdessä kumppanin/tukihenkilön kanssa. Suosittelemme kuitenkin tulemaan neuvolaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, jotta vältymme ruuhkalta odotustilassa ja vastaanottohuoneissa. Mikäli sisarusten hoito järjestyy, olisi toivottavaa tulla neuvolaan vain sen lapsen kanssa, jonka tarkastuksesta on kyse. Toivomme myös, että varatuille ajoille tullaan täsmällisesti, jotta odotusaika aulatiloissa olisi mahdollisimman lyhyt. 
 • Neuvolan perhevalmennukset Onnilassa peruttu toistaiseksi. Suosittelemme tutustumaan perhevalmennus -osioon neuvolan nettisivuilla.
 • Kuten aina, neuvolaan ei saa tulla sairaana tai sairaan lapsen kanssa. Muistathan perua aikasi puhelimitse. 

Keravan kaupungin suositukset ja rajoitukset koronavirustilanteeen vuoksi


ÄITIYSNEUVOLA  

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-to klo 8-15.45 ja  pe klo 8-14

Voit varata ajan äitiysneuvolaan soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8.30-15 ja pe klo 8.30-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä. 

Miten toimin, kun saan tietää olevani raskaana?

Raskauden ollessa toivottu, ota yhteys äitiysneuvolaan ja varaa aika terveydenhoitajalle takaisinsoittojärjestelmän kautta. Jos raskaus on ei-toivottu ja haluat raskaudenkeskeytyksen, ole pikimmiten yhteydessä ehkäisyneuvolaan, johon saat yhteyden samasta numerosta.

Ennen neuvolakäyntiä

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä pyydämme täyttämään esitietolomakkeet Maisa-palvelun kautta. Maisa-asiakasportaali-www.maisa.fi. Halutessasi voit myös täyttää ja tulostaa henkilö- sekä taustatietolomakkeet ja tuoda ne mukanasi ensikäynnille. Mikäli tulostusmahdollisuutta ei ole, terveydenhoitaja voi lähettää lomakkeet postitse kotiin.  


Lomakkeiden täyttäminen ja jokaiseen yksittäiseen kysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista. Antamanne tiedot ovat luottamuksellisia ja terveydenhuollon salassapitosäädökset koskevat niitä. Terveystarkastuksista tehdään kirjaukset potilasasiakirjoihin, jonka jälkeen täyttämänne lomakkeet hävitetään. Neuvolan asiakirjat ovat osa terveyskeskuksen potilasasiakirjarekisteriä. 

Suosittelemme lataamaan Maisa-sovelluksen jo ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Maisan kautta voit mm. varata ajan ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen neuvolakäynnin jälkeen sekä tarkastella käyntitietojasi ja tutkimustuloksiasi.

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Tarkastukset ja tutkimukset

Äitiysneuvolassa tehdään säännöllisesti terveydenhoitajan tarkastuksia, vähintään kaksi lääkärintarkastusta ja synnytyksen jälkeinen tarkastus. 

Ultraääniseulontatutkimukset tehdään raskausviikolla 11 - 13 ja raskausviikolla 19-21 sairaalan äitiyspoliklinikalla.  Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen saat lähetteen äitiysneuvolan ensikäynnillä. Aika varataan itse Maisa-palvelun kautta.

Lisätietoa ultraäänitutkimusista:

Tarkempi kuvaus ultaraäänitutkimuksista

HUS, seulontatutkimukset

HUOM! Neuvolan perhevalmennukset Onnilassa on toistaiseksi peruttu. Perhevalmennukset järjestetään live-etätapahtumana (kts. perhevalmennus-osio). Suosittelemme tutustumaan nettisivuihin naistalo.fi sekä hus.fi vauvamatkalla -odottajan oppaaseen. 


LASTENNEUVOLA     

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-ke klo 8-15, to klo 8-13, pe klo 8-14

Voit varata ajan lastenneuvolaan soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.

Lastenneuvolassa arvioidaan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveystottumuksista ja perhettä mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä. Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Kaikkien neuvolassa jaettavien lomakkeiden täyttäminen ja jokaiseen yksittäiseen kysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista. Antamanne tiedot ovat luottamuksellisia ja terveydenhuollon salassapitosäädökset koskevat niitä. Terveystarkastuksista tehdään kirjaukset potilasasiakirjoihin, jonka jälkeen täyttämänne lomakkeet hävitetään. Neuvolan asiakirjat ovat osa terveyskeskuksen potilasasiakirjarekisteriä.


PERHEVALMENNUS

Perhevalmennukset ovat tällä hetkellä katsottavissa videotallenteina. Ohessa linkit videotallenteisiin:

Perhevalmennus: Raskausajan fysiologiset muutokset ja suunhoito -tallenne (31.8.20)

Perhevalmennus: Parisuhde, seksuaalisuus ja vanhemmuus -tallenne (14.9.20)

Perhevalmennus 14.9.20 kotitehtävä.docx

Perhevalmennus: imetys ja vauvanhoito -tallenne (29.6.20)

Perhevalmennus: synnytys ja kivunlievitys -tallenne (8.6.20)

Teamsiin liittyminen ilman teams-tiliä.

Suosittelemme tutustumaan seuraaviin linkkeihin ja videoihin:

naistalo - raskaus ja synnytys

Synnytyssairaalan valinta ja tutustumiskäynnit

HUS vauvamatkalla (suomi/englanti/ruotsi)

imetyksen tuki ry

Imetys + videot

Kivunlievitys

synnytys ja kivunlievitys (suomi/englanti)

synnytyksen vaiheet (suomi/englanti)

Neuvolan perhevalmennukseen ovat tervetulleita kaikki lasta odottavat vanhemmat. Pääasiallisesti valmennus on suunnattu ensimmäistä lastaan odottaville, mutta kaikki ovat tervetulleita niille valmennuskerroille, jotka kiinnostavat. 

AVOIN NEUVOLA   

Avoin neuvola toimii keskiviikkoisin klo 8.15-10.15 ilman ajanvarausta. Saavuthan vastaanotolle vain täysin terveenä. 

Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaat voivat hakeutua ilman ajanvarausta avoimeen neuvolaan, kun asia koskee esim. rokotusta, sikiön sydänäänien kuuntelua tai vauvan painokontrollia. Mikäli asia vaatii yli 15 min pidemmän vastaanottoajan, otathan yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun. 

Miten toimii?

Avoin neuvola toimii Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa ja on avoinna keskiviikkoisin klo 8.15-10.15. Avoimeen neuvolaan kutsutaan sisälle vuoronumerolla, jonka saat odotusaulasta. Avoimeen neuvolaan ei voi tulla sairaana.

EHKÄISYNEUVOLA   

Ehkäisyneuvola sijaitsee Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa, Kultasepänkatu 7.

Aukioloaika: ma-to klo 8-15.45 ja pe klo 8-14
Yhteys puhelimitse 
040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13
Yhteys sähköisesti Klinik

Milloin ehkäisyneuvolaan?

Jos olet alle 25-vuotias, voit hakeutua ehkäisyneuvolaan seuraavissa asioissa:

 • ehkäisyn aloitukset
 • käytössä olevan ehkäisyvalmisteen reseptien uusinnat
 • seksuaaliset ongelmat, esim. yhdyntäkivut
 • seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Kaikenikäisille tarjottavat ehkäisyneuvolan palvelut:
 
 • kierukan ja kapselien laitot ja poistot
 • raskauden keskeytykset ja jälkitarkastus
 • seksitaudit ja niiden hoito

Ehkäisyneuvolassa ei hoideta sterilisaatioon liittyviä asioita, lapsettomuusongelmia tai vuosittaisia kierukkakontrolleja​.

Ajanvaraus

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan sähköisesti: Klinik tai soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä. Klinikin kautta voit myös saada lähetteen seksitautitesteihin.

Varaa aika Klinikin kautta

Mikäli sinulla on flunssan oireita, peruthan vastaanottoaikasi.


SEKSUAALINEUVONTA

Askaruuttaako seksuaaliterveyteen liittyvä asia? Voit varata ajan seksuaalineuvojalle Klinikin kautta. 

Seksuaalineuvonta on maksutonta ja kaikille avointa, tapaamiskertoja voi olla noin 1–3. Tapaamiset toteutetaan Nuorten aseman tiloissa tai etäyhteyksin. Voit tulla vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Yleisiä vastaanotolle hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi:

 • ymmärrys omasta seksuaalisuudesta
 • muutokset seksuaalisuudessa
 • toiminnalliset häiriöt
 • seksuaalinen nautinto
 • halu/haluttomuus/halujen eriparisuus
 • rikotut rajat
 • kehonkuvaan liittyvät pohdinnat
 • seksuaali- ja sukupuoli-identiteetti

Ota rohkeasti yhteyttä!


 NEUVOLAN PERHETYÖ

Neuvolan perhetyö on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen sosiaalihuollon palvelua vauvaa odottaville ja alle kouluikäisten lasten perheille.  Tarvetta perhetyölle voivat synnyttää monenlaiset asiat, kuten vastasyntyneen hoitoon liittyvät ongelmat, imetys- ja ruokailuasiat, päivä- ja unirytmien pulmat, vanhemman uupuminen, masennus tai väsymys, arjen hallinnan ongelmat, yksinhuoltajuus tai lähiverkoston vähyys, parisuhde- tai vuorovaikutusongelmat sekä lapsenkasvatukseen liittyvät haasteet.

Miten asiakkaaksi pääsee?

Neuvolan perhetyöntekijä tapaa yhdessä terveydenhoitajan kanssa kaikki lasta odottavat vanhemmat neuvolakäynnin yhteydessä sekä kotikäynnillä vauvan ollessa noin 3 kuukauden ikäinen.

Lisätietoa palvelusta:
Lapsiperheiden ohjauksen ja neuvonnan puhelinpalvelu, puh. 09 2949 2120.

Neuvolan perhetyö on maksutonta palvelua.

Neuvolan perhetyön vertaisryhmät

Vauvojen ja taaperoiden ryhmien esitteet:
Vauvat ja taaperot 1, syksy 2022
Vauvat ja taaperot 2, syksy 2022

Lisätietoja ryhmästä saat neuvolan perhetyöntekijöiltä: Mia Heininen p. 040 318 3039, Tiina Hirvonen p. 040 318 2591. Emmi Saarinen p. 040 318 3414 ja Meiju Torn p. 040 318 3038


NEUVOLAPSYKOLOGI 

Neuvolapsykologin vastaanotto sijaitsee Keravan neuvolan tiloissa Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa. Kultasepänkatu 7.

Neuvolapsykologi työskentelee alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä parissa.

Neuvolapsykologitoiminnan tavoitteena on tuen antaminen mahdollisimman varhain ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (neuvola, varhaiskasvatus, puheterapeutit, toimintaterapeutti). Työ on lyhytkestoista, tapaamisia on 1-10 kertaa. Jos ilmenee tarvetta pidempiaikaiselle tuelle, perhe ohjataan eteenpäin. Myös tehtyjen perustutkimusten pohjalta voidaan ohjata jatkotutkimuksiin. 

Miten vastaanotolle pääsee?

Neuvolapsykologille voidaan ohjata neuvolasta tai päivähoidon kautta.

 

YHTEYSTIEDOT

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-ke klo 8-15.45 ja pe klo 8-14

Puhelinnumero

Tavoitat äitiys- ja lastenneuvolan sekä ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13 puhelinnumerosta 040 318 3022

Soitto tallentuu järjestelmään ja soitamme sinulle takaisin. Huomiothan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.