Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > äitiys- ja lastenneuvola

Neuvolapalvelut

Kerava_kuvituskuvat_1100x300-neuvola.png

AJANKOHTAISTA NEUVOLASSA


 • Neuvolaikäisten lasten influenssarokotukset Keravan neuvolassa 
Tulettehan rokotuksiin käyttäen kasvomaskeja, sekä pidätte riittävän turvavälin muihin kuin oman perheenne jäseniin.

Influenssarokotukset järjestetään Sampolan palvelukeskuksen neuvolassa ilman ajanvarausta.


maanantaina 1.11. klo 13-18

keskiviikkona 3.11. klo 13-18

lauantaina 13.11. klo 9-15

keskiviikkona 8.12. klo 15-18

Maksuttomiin rokotuksiin ovat oikeutettuja
 • Terveys ja sosiaalialan ammattilaiset sekä              lääkehuollon henkilöstö
 • Raskaana olevat naiset
 • Alle 7-vuotiaat
 • 65 vuotta täyttäneet 
 • Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat,  
  • esim. krooninen sydän- tai keuhkosairaus 
  • diabetes
  • munuaisen vajaatoiminta.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiri, joka toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen, tai on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä ovat

 • voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset
 • vakavasti sairaat ihmiset
 • vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa
 • perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat
 • alle 6 kuukauden ikäiset lapset
 • raskaana olevat

 • Äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvolan vastaanotoille tulevien yli 12-vuotiaiden asiakkaiden tulee käyttää maskia ellei sen käyttöön ole terveydellistä estettä. Myös neuvolan henkilökunta käyttää kasvomaskia vastaanotoilla. Jokainen asiakas on lähtökohtaisesti vastuussa oman maskin hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Keravan kaupunki tarjoaa kasvomaskeja sellaisille henkilöille, jotka eivät vähävaraisuutensa vuoksi pysty hankkimaan maskeja. 
 • Jakelupisteet: 
  • Keravan kaupungin sosiaalityö (Kultasepänkatu 7, 3. krs) asiakastapaamisten yhteydessä.
  • Polku, SPR (Kultasepänkatu 3), päivittäin klo 9-13
  • Helluntaiseurakunnan ruokajakelupiste (Kuparisepänkatu 6), ruokajakelun yhteydessä ma ja to klo 12.30-13.30.
  • Evankelisluterilainen seurakunta (Papintie 2-6), soittamalla ti ja to klo 9-10, p. 0400378138.
  • Cityseurakunta (Asemanaukio 7), pe klo 9-11.
  • Lukioiden opintotoimistot

 • Vastaanotolle voi tarvittaessa tulla yhdessä kumppanin/tukihenkilön kanssa. Suosittelemme kuitenkin tulemaan neuvolaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, jotta vältymme ruuhkalta odotustilassa ja vastaanottohuoneissa. Mikäli sisarusten hoito järjestyy, olisi toivottavaa tulla neuvolaan vain sen lapsen kanssa, jonka tarkastuksesta on kyse. Toivomme myös, että varatuille ajoille tullaan täsmällisesti, jotta odotusaika aulatiloissa olisi mahdollisimman lyhyt. 
 • Toivomme, että jokainen laittaa käsidesiä tullessaan neuvolan ulko-ovesta sisään ja pesee kädet neuvolahuoneeseen tullessa.
 • Neuvolan perhevalmennukset Me-talolla peruttu toistaiseksi. Suosittelemme tutustumaan perhevalmennus -osioon neuvolan nettisivuilla, josta kaikki neljä raskausajan perhevalmennusta löytyvät live-tallennuksina.
 • Neuvolan perhetyöntekijöiden järjestämät vauva- ja taaperoryhmät jatkuvat taas.
 • Ehkäisyneuvola toimii normaalisti. 
 • Kuten aina, neuvolaan ei saa tulla sairaana tai sairaan lapsen kanssa. Muistathan perua aikasi puhelimitse. 

 • Äitiys- ja lastenneuvolalla sekä ehkäisyneuvolalla on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, joka on avoinna ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Kaikkia äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvolan asiakkaita palvelee sama puhelinnumero 040 318 3022. Huomioithan, että tekstiviestit eivät tule perille.

Keravan kaupungin suositukset ja rajoitukset koronavirustilanteeen vuoksi

 

ÄITIYSNEUVOLA  

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-to klo 8-15.45 ja  pe klo 8-14

Voit varata ajan äitiysneuvolaan soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä. 

Miten toimin, kun saan tietää olevani raskaana?

Raskauden ollessa toivottu, ota yhteys äitiysneuvolaan ja varaa aika terveydenhoitajalle takaisinsoittojärjestelmän kautta. Jos raskaus on ei-toivottu ja haluat raskaudenkeskeytyksen, ole pikimmiten yhteydessä ehkäisyneuvolaan, johon saat yhteyden samasta numerosta.

Ennen neuvolakäyntiä

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä pyydämme tutustumaan seuraaviin lomakkeisiin:

Mikäli sinulla on tulostusmahdollisuus, voit täyttää ja tulostaa henkilö- sekä taustatietolomakkeen ja tuoda ne mukanasi ensikäynnille. Mikäli tulostusmahdollisuutta ei ole, terveydenhoitaja voi lähettää lomakkeet postitse kotiin. Esitietolomakkeet voit täyttää myös Maisan kautta.

Lomakkeiden täyttäminen ja jokaiseen yksittäiseen kysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista. Antamanne tiedot ovat luottamuksellisia ja terveydenhuollon salassapitosäädökset koskevat niitä. Terveystarkastuksista tehdään kirjaukset potilasasiakirjoihin, jonka jälkeen täyttämänne lomakkeet hävitetään. Neuvolan asiakirjat ovat osa terveyskeskuksen potilasasiakirjarekisteriä. 

Suosittelemme lataamaan Maisa-sovelluksen jo ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Maisan kautta voit mm. varata ajan ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen neuvolakäynnin jälkeen sekä tarkastella käyntitietojasi ja tutkimustuloksiasi.

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Tarkastukset ja tutkimukset

Äitiysneuvolassa tehdään säännöllisesti terveydenhoitajan tarkastuksia, vähintään kaksi lääkärintarkastusta ja synnytyksen jälkeinen tarkastus. 

Ultraääniseulontatutkimukset tehdään raskausviikolla 11 - 13 ja raskausviikolla 19-21 sairaalan äitiyspoliklinikalla.  Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen saat lähetteen äitiysneuvolan ensikäynnillä. Aika varataan itse täältä: Maisa. Rekisteröityminen Maisa-järjestelmään tulisi tehdä mieluiten jo ennen neuvolan ensikäyntiä, mutta viimeistään heti neuvolakäynnin jälkeen. 

Lisätietoja ulraäänitutkimusista:

Tarkempi kuvaus ultaraäänitutkimuksista

Hyvinkään sairaalan ultraäänitutkimukset 

Naistenklinikan ja Jorvin ultaraäänitutkimukset 

HUOM! Neuvolan perhevalmennukset Me-talolla on toistaiseksi peruttu. Perhevalmennukset järjestetään live-etätapahtumana (kts. perhevalmennus-osio). Suosittelemme tutustumaan nettisivuihin naistalo.fi sekä hus.fi vauvamatkalla -odottajan oppaaseen. 


LASTENNEUVOLA     

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-ke klo 8-15, to klo 8-13, pe klo 8-14

Voit varata ajan lastenneuvolaan soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.

Lastenneuvolassa arvioidaan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveystottumuksista ja perhettä mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä. Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Miten aika varataan?

Ajan voi varata soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 sekä pe klo 8-13.

1,5-vuotisneuvolakäynti toteutetaan yhteistyössä terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa. Kyseessä on laaja terveystarkastus ja molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan. Käyntiä varten toivomme teidän ystävällisesti tulostavan ja täyttävän seuraavat lomakkeet etukäteen:

Voimavarakysely
AUDIT-kysely

Kaikkien neuvolassa jaettavien lomakkeiden täyttäminen ja jokaiseen yksittäiseen kysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista. Antamanne tiedot ovat luottamuksellisia ja terveydenhuollon salassapitosäädökset koskevat niitä. Terveystarkastuksista tehdään kirjaukset potilasasiakirjoihin, jonka jälkeen täyttämänne lomakkeet hävitetään. Neuvolan asiakirjat ovat osa terveyskeskuksen potilasasiakirjarekisteriä.


PERHEVALMENNUS

Perhevalmennukset ovat tällä hetkellä katsottavissa videotallenteina. Ohessa linkit videotallenteisiin:

Perhevalmennus: Raskausajan fysiologiset muutokset ja suunhoito -tallenne (31.8.20)

Perhevalmennus: Parisuhde, seksuaalisuus ja vanhemmuus -tallenne (14.9.20)

Perhevalmennus 14.9.20 kotitehtävä.docx

Perhevalmennus: imetys ja vauvanhoito -tallenne (29.6.20)

Perhevalmennus: synnytys ja kivunlievitys -tallenne (8.6.20)

Teamsiin liittyminen ilman teams-tiliä.

Suosittelemme tutustumaan seuraaviin linkkeihin ja videoihin:

naistalo - raskaus ja synnytys

Hyvinkää, synnytysvalmennus

HUS vauvamatkalla (suomi/englanti/ruotsi)

imetyksen tuki ry

Imetys + videot

Kivunlievitys

synnytys ja kivunlievitys (suomi/englanti)

synnytyksen vaiheet (suomi/englanti)

Neuvolan perhevalmennukseen ovat tervetulleita kaikki lasta odottavat vanhemmat. Pääasiallisesti valmennus on suunnattu ensimmäistä lastaan odottaville, mutta kaikki ovat tervetulleita niille valmennuskerroille, jotka kiinnostavat.  Perhevalmennuksiin ei tarvitse ilmoittautua. Perhevalmennusta tarjotaan neljä kertaa raskausaikana. Tapaamiset Me-talolla jatkuvat  vauvan synnyttyä. Nämä tapaamiset ovat suunnattu kaikille. Oma valmennusaikataulu löytyy tästä taulukosta.

AVOIN NEUVOLA   

Avoin neuvola toimii keskiviikkoisin klo 8.15-10.15 ilman ajanvarausta. Saavuthan vastaanotolle vain täysin terveenä ja mahdollisimman pienellä kokoonpanolla. 

Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaat voivat hakeutua ilman ajanvarausta avoimeen neuvolaan, kun asia koskee esim. rokotusta, sikiön sydänäänien kuuntelua tai vauvan painokontrollia. Mikäli asia vaatii yli 15 min pidemmän vastaanottoajan, otathan yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun. 

Miten toimii?

Avoin neuvola toimii Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa ja on avoinna keskiviikkoisin klo 8.15-10.15. Avoimeen neuvolaan kutsutaan sisälle vuoronumerolla, jonka saat odotusaulasta. Avoimeen neuvolaan ei voi tulla sairaana eikä sinne voi tulla influenssarokotteelle.

EHKÄISYNEUVOLA   

Ehkäisyneuvola sijaitsee Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa, Kultasepänkatu 7.

Aukioloaika: ma-to klo 8-15.45 ja pe klo 8-14
Yhteys puhelimitse 
040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13
Yhteys sähköisesti Klinik

Milloin ehkäisyneuvolaan?

Jos olet alle 25-vuotias, voit hakeutua ehkäisyneuvolaan seuraavissa asioissa:

 • ehkäisyn aloitukset
 • käytössä olevan ehkäisyvalmisteen reseptien uusinnat
 • seksuaaliset ongelmat, esim. yhdyntäkivut
 • seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Kaikenikäisille tarjottavat ehkäisyneuvolan palvelut:
 
 • kierukan ja kapselien laitot ja poistot
 • raskauden keskeytykset ja jälkitarkastus
 • seksitaudit ja niiden hoito

Ehkäisyneuvolassa ei hoideta sterilisaatioon liittyviä asioita, lapsettomuusongelmia tai vuosittaisia kierukkakontrolleja​.

Ajanvaraus

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan sähköisesti: Klinik tai soittamalla numeroon 040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä. Klinikin kautta voit myös saada lähetteen seksitautitesteihin.

Varaa aika Klinikin kautta

Ehkäisyneuvolan palvelut jatkuvat poikkeustilanteesta huolimatta toistaiseksi normaalisti. Mikäli sinulla on nuhan/flunssan oireita, peruthan vastaanottoaikasi. Pesethän kätesi vastaanottohuoneeseen tullessasi. 

 • 29.9.2020 alkaen Keravan neuvola suosittelee kasvomaskien käyttöä THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvolan vastaanotoille tulevien yli 12-vuotiaiden asiakkaiden suositellaan käyttävän maskia. Myös neuvolan henkilökunta käyttää kasvomaskia vastaanotoilla. Jokainen asiakas on lähtökohtaisesti vastuussa oman maskin hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista, neuvolasta ei voida antaa maskeja asikkaille. Keravan kaupunki tarjoaa kuitenkin kasvomaskeja sellaisille henkilöille, jotka eivät vähävaraisuutensa vuoksi pysty hankkimaan maskeja. 
  • Jakelupisteet: 
  • Keravan kaupungin sosiaalityö (Kultasepänkatu 7, 3. krs) asiakastapaamisten yhteydessä.
  • Polku, SPR (Kultasepänkatu 3), päivittäin klo 9-13
  • Helluntaiseurakunnan ruokajakelupiste (Kuparisepänkatu 6), ruokajakelun yhteydessä ma ja to klo 12.30-13.30.
  • Evankelisluterilainen seurakunta (Papintie 2-6), soittamalla ti ja to klo 9-10, p. 0400378138.
  • Cityseurakunta (Asemanaukio 7), pe klo 9-11.
  • Lukioiden opintotoimistot


SEKSUAALINEUVONTA

Askaruuttaako seksuaaliterveyteen liittyvä asia? 
Voit varata ajan seksuaalineuvojalle Klinikin kautta.  Tällä hetkellä vastaanotot toteutuvat etänä.

Yleisiä vastaanotolle hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi seksuaalinen haluttomuus, halujen eriparisuus parisuhteessa, erilaiset seksuaaliterveyteen liittyvät haasteet ja ongelmat tai pohdinnat omasta seksuaalisuudesta tai sukupuolesta. Voit tulla vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. 

 NEUVOLAN PERHETYÖ

Neuvolan perhetyö on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen palvelua vauvaa odottaville ja alle kouluikäisten lasten perheille.  Tarvetta perhetyölle voivat synnyttää monenlaiset asiat, kuten vastasyntyneen hoitoon liittyvät ongelmat, imetys- ja ruokailuasiat, päivä- ja unirytmien pulmat, vanhemman uupuminen, masennus tai väsymys, arjen hallinnan ongelmat, yksinhuoltajuus tai lähiverkoston vähyys, parisuhde- tai vuorovaikutusongelmat sekä lapsenkasvatukseen liittyvät haasteet.

Miten asiakkaaksi pääsee?

Neuvolan perhetyöntekijä tapaa yhdessä terveydenhoitajan kanssa kaikki lasta odottavat vanhemmat neuvolakäynnin yhteydessä sekä kotikäynnillä vauvan ollessa noin 3 kuukauden ikäinen.

Lisätietoa palvelusta:
Perhetyön esimies Susanna Vinkki, p. 040 318 4401
tai neuvolan terveydenhoitajan kautta. 

Neuvolan perhetyö on maksutonta palvelua.

Neuvolan perhetyön vertaisryhmät

Neuvolan perhetyö järjestää vertaisryhmiä, jossa perheet pääsevät keskustelemaan arjestaan muiden lapsiperheiden kanssa.

Vauvojen ja vanhempien ryhmä (vauvat alle 1v.)

Tervetuloa tutustumaan muihin Keravalla asuviin vanhempiin ja alle
1-vuotiaisiin vauvoihin. Ryhmä pidetään sisällä joka toinen keskiviikko (parilliset viikot) klo 9:30-11:00 Onnilassa (Kirjaston 2. kerroksessa, Paasikivenkatu 12) ja joka toinen keskiviikko (parittomat viikot) vaunulenkki klo 09:30 alkaen. Lähtö kirjaston edestä. Ohessa esite syksyn 2021 ryhmästä.Tulethan vain terveenä ryhmään. Kasvomaskin käyttöä suositellaan. Ei ennakkoilmoittautumista. Huomioittehan, että muutokset ovat mahdollisia.

Lisätietoa ryhmästä saat neuvolan perhetyöntekijöiltä:

 • Johanna Lehtonen, puh. 040 318 2591 
 • Emmi Saarinen, puh. 040 318 3414

Taaperoiden ja vanhempien ryhmä (taaperot 1–3v.)

Tervetuloa tutustumaan muihin Keravalla asuviin vanhempiin ja taaperoihin. Ryhmä pidetään joka toinen keskiviikko (parittomat viikot) klo 9:30-11:00. Syys- ja lokakuun ryhmät kokoontuvat ulkona ja marraskuusta eteenpäin tavataan Onnilassa, kirjaston 2. kerroksessa (Paasikivenkatu 12). Ohessa esite syksyn 2021 ryhmästä.


Tulethan vain terveenä ryhmään. Kasvomaskin käyttöä suositellaan. Ei ennakkoilmoittautumista. Huomioittehan, että muutokset ovat mahdollisia.

Lisätietoa ryhmästä saat neuvolan perhetyöntekijöiltä:

 • Meiju Torn, puh. 040 318 3038
 • Mia Heininen, puh. 040 318 3039

NEUVOLAPSYKOLOGI 

Neuvolapsykologin vastaanotto sijaitsee Keravan neuvolan tiloissa Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa. Kultasepänkatu 7.

Neuvolapsykologi työskentelee alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä parissa.

Neuvolapsykologitoiminnan tavoitteena on tuen antaminen mahdollisimman varhain ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (neuvola, varhaiskasvatus, puheterapeutit, toimintaterapeutti). Työ on lyhytkestoista, tapaamisia on 1-10 kertaa. Jos ilmenee tarvetta pidempiaikaiselle tuelle, perhe ohjataan eteenpäin. Myös tehtyjen perustutkimusten pohjalta voidaan ohjata jatkotutkimuksiin. 

Miten vastaanotolle pääsee?

Neuvolapsykologille voidaan ohjata neuvolasta tai päivähoidon kautta, mutta vanhemmat voivat ottaa yhteyttä psykologiin myös ilman lähetettä soittamalla numeroon 040 318 2115 ma-pe klo 12-13.

 

YHTEYSTIEDOT

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-ke klo 8-15.45 ja pe klo 8-14

Puhelinnumero

Tavoitat äitiys- ja lastenneuvolan sekä ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13 puhelinnumerosta 040 318 3022

Soitto tallentuu järjestelmään ja soitamme sinulle takaisin. Huomiothan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.