Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
SharePoint
Työryhmäsivusto > äitiys- ja lastenneuvola

Neuvolapalvelut

Kerava_kuvituskuvat_1100x300-neuvola.png

AJANKOHTAISTA NEUVOLASSA

Imetystukiryhmä kevät 2018

Imetystukiryhmä on tarkoitettu odottaville ja imettäville äideille. Saat ryhmässä vertaistukea ja tarvittaessa tukea imetyksen pulmatilanteisiin. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaisin ME-talossa kirjaston yläkerrassa klo 11-12.30. Kokoontumispäivät ovat 15.1, 12.2, 19.3, 16.4. ja 21.5. Lisätietoja esim. omalta terveydenhoitajalta.

Alle 1-vuotiaiden sekä 1-3 vuotiaiden vanhempien ja lasten ryhmät kevät 2018

Alle 1-vuotiaiden ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 9.1.18 ja 1-3v. vanhempien ja lasten ryhmä 16.1.2018. Molemmat ryhmät kokoontuvat joka toinen tiistai kirjaston 2. kerroksessa Me-talolla. Teemoina eri kerroilla mm. uni, vauvan ensiapu, lapsen oma tahto ja parisuhde ja vanhemmuus. Tervetuloa mukaan ilman erillistä ilmoittautumista! Voit kysyä lisätietoja neuvolan perhetyöntekijöiltä, omalta terveydenhoitajaltasi tai Me-talolta.

ÄITIYSNEUVOLA  

Keskusneuvola sijaitsee terveyskeskuksen yhteydessä (Metsolantie 2, D-ovi) ja Heikkilän neuvola osoitteessa Heikkiläntie 6 (käynti Tapulikadun puolelta).

Neuvoloiden aukioloaika ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14.
Puhelintunnit arkisin klo 12-13.

Miten toimin, kun saan tietää olevani raskaana?

Raskauden ollessa toivottu, ota yhteys äitiysneuvolaan ja varaa aika terveydenhoitajalle puhelimitse arkisin klo 12-13 välisenä aikana. Oman alueen terveydenhoitajan yhteystiedot löytyvät tästä linkistä avautuvan osoitteiston perusteella. Jos raskaus on ei-toivottu ja haluat raskaudenkeskeytyksen, ole pikimmiten yhteydessä ehkäisyneuvolaan.

Ennen neuvolakäyntiä

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä pyydämme tutustumaan seuraaviin lomakkeisiin:

Mikäli sinulla on tulostusmahdollisuus, voit täyttää ja tulostaa henkilö- sekä taustatietolomakkeen ja tuoda ne mukanasi ensikäynnille. Mikäli tulostusmahdollisuutta ei ole, terveydenhoitaja voi lähettää lomakkeet postitse kotiin. 

Kannattaa tutustua seuraaviin sivustoihin:

Tarkastukset ja tutkimukset
Äitiysneuvolassa tehdään säännöllisesti terveydenhoitajan tarkastuksia, vähitään kaksi lääkärintarkastusta ja synnytyksen jälkeinen tarkastus. 

Ultraääniseulontatutkimukset tehdään raskausviikolla 11 - 13 ja raskausviikolla 20 sairaalan äitiyspoliklinikalla (Hyvinkää, Jorvi, Naistenklinikka, Porvoo). Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen saat lähetteen äitiysneuvolan ensikäynniltä. Lisätietoa ultraäänitutkimuksista löydät Hyvinkään sairaalan sivuilta.

LASTENNEUVOLA     

Keskusneuvola sijaitsee terveyskeskuksen yhteydessä (Metsolantie 2, D-ovi) ja Heikkilän neuvola osoitteessa Heikkiläntie 6 (käynti Tapulikadun puolelta).

Neuvoloiden aukioloaika ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14
Puhelintunnit arkisin klo 12-13.

Lastenneuvolassa arvioidaan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveystottumuksista ja perhettä mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä. Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Kannattaa tutustua seuraaviin sivustoihin:

Miten aika varataan?

Voit varata ajan soittamalla oman alueen terveydenhoitajalle klo 12-13 välisenä aikana. Yhteystiedot löytyvät tästä linkistä avautuvan osoitteiston perusteella. Voitte varata ajan 1-vuotis-, 2-vuotis-, 3-vuotis- ja 6-vuotisneuvolaan myös sähköisesti eAsioinnin kautta.

PERHEVALMENNUS

Neuvolan perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille. Perhevalmennuksiin ei tarvitse ilmoittautua. Perhevalmennusta tarjotaan neljä kertaa raskausaikana ja kolme kertaa vauvan synnyttyä. Oma valmennusaikataulu löytyy tästä taulukosta.

AVOIN NEUVOLA   

Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaat voivat hakeutua ilman ajanvarausta avoimeen neuvolaan, kun asia koskee esim. rokotusta, sikiön sydänäänien kuuntelua tai vauvan painokontrollia. Mikäli asia vaatii yli 15 min pidemmän vastaanottoajan, otathan yhteyttä oman alueen terveydenhoitajaan.

Miten toimii?

Avoin neuvola toimii keskusneuvolan tiloissa (D-ovi, Metsolantie 2) ja on avoinna keskiviikkoisin klo 8.15-10.15 . Avoimeen neuvolaan kutsutaan sisälle vuoronumerolla, joka löytyy huoneen ovesta. Avoimeen neuvolaan ei voi tulla sairaana. 

EHKÄISYNEUVOLA   

Ehkäisyneuvola sijaitsee terveyskeskuksessa (D-ovi, huone 10).

Neuvoloiden aukioloaika ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14

Milloin ehkäisyneuvolaan?

Jos olet alle 25-vuotias, voit hakeutua ehkäisyneuvolaan seuraavissa asioissa:

  • ehkäisyn aloitukset
  • käytössä olevan ehkäisyvalmisteen reseptien uusinnat
  • seksuaaliset ongelmat, esim. yhdyntäkivut
  • seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Kaikenikäisille tarjottavat ehkäisyneuvolan palvelut:
 
  • kierukan ja kapselien laitot ja poistot
  • raskauden keskeytykset ja jälkitarkastus
  • sukupuolitaudit ja niiden hoito, esim. klamydia

Ehkäisyneuvolassa ei hoideta sterilisaatioon liittyviä asioita, lapsettomuusongelmia tai vuosittaisia kierukkakontrolleja​.

Ajanvaraus

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan soittamalla ma, ke, to ja pe klo 12.00-13.30 tai ti klo 12.00-12.45 terveydenhoitajan numeroon 040 318 3022. Sähköisesti eAsioinnin kautta voit varata ajan ehkäisyn ensikäynnille tai 3 kk kierukkakontrolliin.

 NEUVOLAN PERHETYÖ

Neuvolan perhetyö on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen palvelua vauvaa odottaville ja alle kouluikäisten lasten perheille.  Tarvetta perhetyölle voivat synnyttää monenlaiset asiat, kuten vastasyntyneen hoitoon liittyvät ongelmat, imetys- ja ruokailuasiat, päivä- ja unirytmien pulmat, vanhemman uupuminen, masennus tai väsymys, arjen hallinnan ongelmat, yksinhuoltajuus tai lähiverkoston vähyys, parisuhde- tai vuorovaikutusongelmat sekä lapsenkasvatukseen liittyvät haasteet.

Miten asiakkaaksi pääsee?

Neuvolan perhetyöntekijä tapaa yhdessä terveydenhoitajan kanssa kaikki ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat neuvolakäynnin yhteydessä. Asiakkaaksi voi hakeutua soittamalla numeroon 040 318 3414 tai 040 318 2591 tai neuvolan terveydenhoitajan kautta. Neuvolan perhetyö on maksutonta palvelua.

NEUVOLAPSYKOLOGI 

Neuvolapsykologi työskentelee terveyskeskuksen neuvolassa (D-ovi) alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä parissa. 

Neuvolapsykologitoiminnan tavoitteena on tuen antaminen mahdollisimman varhain ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (neuvola, varhaiskasvatus, puheterapeutit, toimintaterapeutti). Työ on lyhytkestoista, tapaamisia on 1-10 kertaa. Jos ilmenee tarvetta pidempiaikaiselle tuelle, perhe ohjataan eteenpäin. Myös tehtyjen perustutkimusten pohjalta voidaan ohjata jatkotutkimuksiin. 

Miten vastaanotolle pääsee?

Neuvolapsykologille voidaan ohjata neuvolasta tai päivähoidon kautta, mutta vanhemmat voivat ottaa yhteyttä psykologiin myös ilman lähetettä soittamalla numeroon 040 318 2115 ma-to klo 12-13.