Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > äitiys- ja lastenneuvola

Neuvolapalvelut

Kerava_kuvituskuvat_1100x300-neuvola.png

ÄITIYSNEUVOLA  

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-to klo 8-15.45 ja  pe klo 8-14. 

Voit varata ajan äitiysneuvolaan soittamalla numeroon 040 3183022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä. 

 

Miten toimin, kun saan tietää olevani raskaana?

Raskauden ollessa toivottu, ota yhteys äitiysneuvolaan ja varaa aika terveydenhoitajalle takaisinsoittojärjestelmän (040 3183022) kautta. Jos raskaus on ei-toivottu ja haluat raskaudenkeskeytyksen, ole pikimmiten yhteydessä ehkäisyneuvolaan, johon saat yhteyden samasta numerosta.

Ennen neuvolakäyntiä

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä pyydämme tutustumaan seuraaviin lomakkeisiin:

Mikäli sinulla on tulostusmahdollisuus, voit täyttää ja tulostaa henkilö- sekä taustatietolomakkeen ja tuoda ne mukanasi ensikäynnille. Mikäli tulostusmahdollisuutta ei ole, terveydenhoitaja voi lähettää lomakkeet postitse kotiin. 

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Tarkastukset ja tutkimukset

Äitiysneuvolassa tehdään säännöllisesti terveydenhoitajan tarkastuksia, vähitään kaksi lääkärintarkastusta ja synnytyksen jälkeinen tarkastus. 

Ultraääniseulontatutkimukset tehdään raskausviikolla 11 - 13 ja raskausviikolla 19-21 sairaalan äitiyspoliklinikalla.  Ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen saat lähetteen äitiysneuvolan ensikäynniltä.
Lisätietoja ulraäänitutkimusista:

Tarkempi kuvaus ultaraäänitutkimuksista

Hyvinkään sairaalan ultraäänitutkimukset 

Naistenklinikan ja Jorvin ultaraäänitutkimukset 

 

HUOM! Neuvolan perhevalmennukset Me-talolla on peruttu 4.5. saakka.  Suosittelemme tutustumaan nettisivuihin naistalo.fi sekä hus.fi vauvamatkalla -odottajan oppaaseen. Pyrimme käymään valmennuksen asiat läpi neuvolassa yksilökäynneillä. Kuten aina, toivomme, että neuvolaan ei tulla sairaana tai sairaan lapsen kanssa.

Poikkeustilanteen vuoksi odottaja ei voi ottaa vastaanottokäynneille mukaansa tukihenkilöä tai lapsia.

LASTENNEUVOLA     

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aaukioloaika 
ma-ke klo 8-15, to klo 8-13, pe klo 8-14. 

Voit varata ajan lastenneuvolaan soittamalla numeroon 040 3183022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.

Lastenneuvolassa arvioidaan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveystottumuksista ja perhettä mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä. Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Seuraaviin sivustoihin kannattaa tutustua:

Miten aika varataan?

Ajan voi varata soittamalla numeroon 040 3183022 ma-to klo 8-15 sekä pe klo 8-13. Voitte varata ajan 1-vuotis-, 3-vuotis- ja 6-vuotisneuvolaan myös sähköisesti eAsioinnin kautta. (Poikkeustilanteen vuoksi keväällä 2020 ei voi varata nettiaikoja)

2-vuotisneuvola toteutetaan ryhmäneuvolana vuoden 2020 alusta lähtien. Ryhmäneuvolaan varataan aika puhelinpalvelun kautta.

1,5-vuotisneuvolakäynti toteutetaan yhteistyössä terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa. Kyseessä on laaja terveystarkastus ja molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan. Käyntiä varten toivomme teidän ystävällisesti tulostavan ja täyttävän seuraavat lomakkeet etukäteen:

Voimavarakysely
AUDIT-kysely

 

 • Poikkeustilanteen vaikutukset lastenneuvolan toimintaan:
 • Pyrimme turvaamaan palvelut alle 1-vuotiaille sekä raskaana oleville, joten emme toistaiseksi anna aikoja isommille lapsille.
 • Nettiaikoja ei voi varata
 • Jo varatut ajat pääsääntöisesti toteutetaan. Joitain lääkärivastaanottoja joudumme perua, näistä ilmoitetaan aina perheelle etukäteen.
 • 2-vuotiaiden ryhmäneuvolavastaanotot perutaan koko kevään ajalta.
 • Avoin neuvola peruttu huhtikuun loppuun saakka. 
 • Toistaiseksi lapsella voi olla mukanaan vain yksi saattaja, näin huolehdimme yhdessä kaikkien terveydestä ja mahdollisimman vähäisistä kontakteista.

PERHEVALMENNUS

HUOM! Neuvolan perhevalmennukset Me-talolla on peruttu ainakin 4.5. asti. Myös perhetyöntekijöiden taapero- ja vauvatapaamiset perutaan ainakin 14.4. asti. Suosittelemme tutustumaan nettisivuihin naistalo.fi sekä hus.fi vauvamatkalla -odottajan oppaaseen. Pyrimme käymään valmennuksen asiat läpi neuvolassa yksilökäynneillä. Kuten aina, toivomme, että neuvolaan ei tulla sairaana tai sairaan lapsen kanssa.

Neuvolan perhevalmennukseen ovat tervetulleita kaikki lasta odottavat vanhemmat. Pääasiallisesti valmennus on suunnattu ensimmäistä lastaan odottaville, mutta kaikki ovat tervetulleita niille valmennuskerroille, jotka kiinnostavat.  Perhevalmennuksiin ei tarvitse ilmoittautua. Perhevalmennusta tarjotaan neljä kertaa raskausaikana. Tapaamiset Me-talolla jatkuvat  vauvan synnyttyä. Nämä tapaamiset ovat suunnattu kaikille. Oma valmennusaikataulu löytyy tästä taulukosta.

 NEUVOLAN PERHETYÖ

Neuvolan perhetyö on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen palvelua vauvaa odottaville ja alle kouluikäisten lasten perheille.  Tarvetta perhetyölle voivat synnyttää monenlaiset asiat, kuten vastasyntyneen hoitoon liittyvät ongelmat, imetys- ja ruokailuasiat, päivä- ja unirytmien pulmat, vanhemman uupuminen, masennus tai väsymys, arjen hallinnan ongelmat, yksinhuoltajuus tai lähiverkoston vähyys, parisuhde- tai vuorovaikutusongelmat sekä lapsenkasvatukseen liittyvät haasteet.

Miten asiakkaaksi pääsee?

Neuvolan perhetyöntekijä tapaa yhdessä terveydenhoitajan kanssa kaikki lasta odottavat vanhemmat neuvolakäynnin yhteydessä sekä kotikäynnillä vauvan ollessa noin 3 kuukauden ikäinen.

Lisätietoa palvelusta 
Perhetyön esimies Susanna Vinkki, p. 040 318 4401
tai neuvolan terveydenhoitajan kautta. 

Neuvolan perhetyö on maksutonta palvelua.

HUOM! Neuvolan perhetyöntekijöiden järjestämät vauva- ja taaperoryhmät Me-talolla perutaan ainakin 14.4. asti. Ilmoitamme ryhmän jatkosta mahdollisimman pian.

AJANKOHTAISTA NEUVOLASSA

 • HUOM! Poikkeustilanteen vaikutukset kootusti neuvolatoimintaan: (päivitetty 31.3.20)
 • Poikkeustilanteen vuoksi pyrimme minimoimaan kaikki mahdolliset kontaktit, joten toistaiseksi raskaana olevien tai ehkäisyneuvolan asiakkaiden tukihenkilöt eivät voi tulla neuvolan tiloihin ja lapsilla saa olla mukanaan vain yksi saattaja. Näin huolehdimme yhdessä kaikkien terveydestä ja mahdollisimman vähäisistä kontakteista 
 • Toivomme, että jokainen laittaa käsidesiä tullessaan neuvolan ulko-ovesta sisään ja pesee kädet neuvolahuoneeseen tullessa
 • Pyrimme turvaamaan palvelut alle 1-vuotiaille sekä raskaana oleville, joten emme toistaiseksi anna aikoja isommille lapsille.
 • Nettiaikoja ei voi toistaiseksi varata
 • Jo varatut ajat pääsääntöisesti toteutetaan. Joitain lääkärivastaanottoja joudumme perua, näistä ilmoitetaan aina perheelle etukäteen.
 • 2-vuotiaiden ryhmäneuvolavastaanotot perutaan koko keväältä
 • Avoin neuvola peruttu huhtikuun loppuun saakka. 
 • Neuvolan perhevalmennukset Me-talolla peruttu 4.5. saakka. 
 • Neuvolan perhetyöntekijöiden Me-talolla järjestetyt vauva- ja taaperoryhmät perutaan ainakin 14.4. saakka  
 • Ehkäisyneuvola toimii toistaiseksi normaalisti, mutta käynnit ilman saattajaa.  
 • Ilmoitamme pikimmiten mahdollisista muutoksista. Odottajia suosittelemme tutustumaan nettisivuihin naistalo.fi sekä hus.fi vauvamatkalla -odottajan oppaaseen. Pyrimme käymään perhevalmennuksen asiat läpi neuvolassa yksilökäynneillä.
 • Kuten aina,  neuvolaan ei saa tulla sairaana tai sairaan lapsen kanssa.
 • Äitiys- ja lastenneuvolalla sekä ehkäisyneuvolalla on käytössä takaisinsoittojärjestämä, joka on avoinna ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Kaikkia äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvolan asiakkaita palvelee sama puhelinnumero 040 3183022. Huomioithan, että tekstiviestit eivät tule perille.
 

AVOIN NEUVOLA   

HUOM! Avoin neuvola peruttu poikkeustilanteen vuoksi huhtikuun loppuun saakka. 

Äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaat voivat hakeutua ilman ajanvarausta avoimeen neuvolaan, kun asia koskee esim. rokotusta, sikiön sydänäänien kuuntelua tai vauvan painokontrollia. Mikäli asia vaatii yli 15 min pidemmän vastaanottoajan, otathan yhteyttä oman alueen terveydenhoitajaan.

Miten toimii?

Avoin neuvola toimii Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa ja on avoinna keskiviikkoisin klo 8.15-10.15. Avoimeen neuvolaan kutsutaan sisälle vuoronumerolla, jonka saat odotusaulasta. Avoimeen neuvolaan ei voi tulla sairaana eikä sinne voi tulla influenssarokotteelle. 

EHKÄISYNEUVOLA   

Ehkäisyneuvola sijaitsee Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa Keravan neuvolan tiloissa, Kultasepänkatu 7.

Aukioloaika: ma-to klo 8-15.45 ja pe klo 8-14
Yhteys puhelimitse 
040 318 3022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13.

Milloin ehkäisyneuvolaan?

Jos olet alle 25-vuotias, voit hakeutua ehkäisyneuvolaan seuraavissa asioissa:

 • ehkäisyn aloitukset
 • käytössä olevan ehkäisyvalmisteen reseptien uusinnat
 • seksuaaliset ongelmat, esim. yhdyntäkivut
 • seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Kaikenikäisille tarjottavat ehkäisyneuvolan palvelut:
 
 • kierukan ja kapselien laitot ja poistot
 • raskauden keskeytykset ja jälkitarkastus
 • sukupuolitaudit ja niiden hoito

Ehkäisyneuvolassa ei hoideta sterilisaatioon liittyviä asioita, lapsettomuusongelmia tai vuosittaisia kierukkakontrolleja​.

Ajanvaraus

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan soittamalla numeroon 040 3183022 ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.

Sähköisesti
eAsioinnin kautta voit varata ajan ehkäisyn ensikäynnille tai 3 kk kontrollikäynnille (kierukka, pilleri, rengas tai laastari).

Ehkäisyneuvolan palvelut jatkuvat poikkeustilanteesta huolimatta toistaiseksi normaalisti. Mikäli sinulla on nuhan/flunssan oireita, peruthan vastaanottoaikasi. Vastaanotoille tai odotustilaan ei toistaiseksi voi tulla tukihenkilön kanssa.

SEKSUAALINEUVONTA

Askaruuttaako seksuaaliterveyteen liittyvä asia? 
Voit varata ajan seksuaalineuvojalle sähköisesti eAsioinnin kautta.
Vastaanotto sijaitsee ehkäisyneuvolan tiloissa Sampolan palvelukeskuksessa (Kultasepänkatu 7).

Yleisiä vastaanotolle hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi seksuaalinen haluttomuus, halujen eriparisuus parisuhteessa, erilaiset seksuaaliterveyteen liittyvät haasteet ja ongelmat tai pohdinnat omasta seksuaalisuudesta tai sukupuolesta. Voit tulla vastaanotolle yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. 

NEUVOLAPSYKOLOGI 

Neuvolapsykologin vastaanotto sijaitsee Keravan neuvolan tiloissa Sampolan palvelukeskuksen 2. kerroksessa. Kultasepänkatu 7.

Neuvolapsykologi työskentelee alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä parissa.

Neuvolapsykologitoiminnan tavoitteena on tuen antaminen mahdollisimman varhain ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (neuvola, varhaiskasvatus, puheterapeutit, toimintaterapeutti). Työ on lyhytkestoista, tapaamisia on 1-10 kertaa. Jos ilmenee tarvetta pidempiaikaiselle tuelle, perhe ohjataan eteenpäin. Myös tehtyjen perustutkimusten pohjalta voidaan ohjata jatkotutkimuksiin. 

Miten vastaanotolle pääsee?

Neuvolapsykologille voidaan ohjata neuvolasta tai päivähoidon kautta, mutta vanhemmat voivat ottaa yhteyttä psykologiin myös ilman lähetettä soittamalla numeroon 040 318 2115 ma-pe klo 12-13.

 

YHTEYSTIEDOT

Keravan neuvola
Kultasepänkatu 7 
04250 Kerava
(Sampolan palvelukeskus 2. krs) 

Aukioloaika 
ma-ke klo 8-15.45 ja pe klo 8-14. 

Puhelinnumero

Tavoitat äitiys- ja lastenneuvolan sekä ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13 puhelinnumerosta 040 3183022

Soitto tallentuu järjestelmään ja soitamme sinulle takaisin. Huomiothan, että emme pysty lukemaan asiakkailta saapuneita tekstiviestejä.