Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdepalvelutKerava_kuvituskuvat_1100x300_yleiskuva3.png

PSYKIATRISEN SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTTOPALVELU

Terveyskeskuksessa työskentelee 7 psykiatrista sairaanhoitajaa, jotka hoitavat potilaita yhteistyössä omalääkäreiden ja konsultoivan psykiatrin kanssa.

Miten pääsee arvioon ja hoitoon?

Matalan kynnyksen pisteelle eli MIEPÄ-pisteelle (Terveyskeskuksen C-ovi, odotustila 8, Metsolantie 2) voit hakeutua ilman ajanvarausta keskustelemaan mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvistä huolista. Pisteellä kartoitetaan tilannettasi ja käynnistetään tarvittaessa hoidon suunnittelu.

MIEPÄ-piste on avoinna maanantaista torstaihin klo 8-14 ja perjantaisin klo 8-13. Ota tullessasi vuoronumero ja odota, kunnes sinut kutsutaan sisään. Voit myös halutessasi varata ajan alkuarviointiin MIEPÄ-pisteelle eAsioinnin kautta. Pisteellä työskentelee psykiatrisia sairaanhoitajia ja tiistaista torstaihin klo 9.15-11.15 sosiaalialan ammattilainen. 

Saat tietoa ajan varaamisesta ja hoidon järjestämisestä soittamalla psykiatrisen sairaanhoitajan puhelintunnilla arkisin klo 12-13 numeroon 040 318 3017.

Kenelle tarkoitettu?

MIEPÄ-piste antaa tukea ja neuvoja kaikille yli 18-vuotiaille, joilla on mielenterveyteen ja/tai päihteiden käyttöön liittyviä huolia. Ongelmat voivat liittyä esim. omaan tai läheisen elämänkriiseihin, masennus- ja ahdistusoireisiin tai päihteidenkäyttöön

Miepä-kartta (1).jpg

NUORTEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUT 

Nuorten hyvinvointitalon Asemalla on tarjolla nuorille 13-17 -vuotiaille mielenterveys- ja päihdevastaanottopalveluita. Lue lisää täältä.

Nuorten kulmalla ja Ohjaamossa on tarjolla matalan kynnyksen tukea ja ohjausta 13-29-vuotiaille nuorille ilman ajanvarausta. Lue lisää täältä.

RYHMÄT

Päivän selvä -ryhmä

Päivän selvä -ryhmä on kaikille avoin ryhmä. Ryhmä kokoontuu joka keskiviikko klo 10-11 osoitteessa Metsolantie 2 A (odotusaula 3). Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua. Ryhmän toimintaan ei voi osallistua päihtyneenä.

Ryhmän tarkoitus:

  • Tukea selvään päivään ja pitkällä tähtäimellä päihteistä eroon pääsemiseen
  •  Antaa osallistujille mahdollisuuden vertaistukeen
  • Kohottaa itsetuntoa ja kehittää vuorovaikutustaitoja

Aiheet: Ryhmäkerran aihe määritellään ryhmän aluksi osallistujien kanssa yhdessä.

Ryhmähoito pitkäaikaista tai toistuvaa masennusta sairastaville

Pitkäaikaista masennusta voi olla monenlaista:

  • lievä pitkäaikainen mielialan lasku (dystymia)
  • pitkittynyt vakava masennus
  • kaksoismasennus, jolloin yhtä aikaa on dystymia ja vakavan masennuksen jaksoja
  • toistuvat vakavan masennuksen jaksot, joiden välillä vointi ei ole ollut oireetonta

Pitkäaikainen masennus voi olla varhain tai aikuisena alkanutta. Molemmissa masennusta rakentavana ja ylläpitävänä tekijänä nähdään erityisesti sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvät ongelmat.

Pitkäaikaisen masennuksen hoitomalli koostuu kahdesta pääteemasta:

  • toiminnan aktivointi
  • vuorovaikutustaidot

Lisäksi ryhmässä tehdään tietoisen läsnäolon harjoituksia.

Ryhmän ohjaajina toimivat sairaanhoitajat Mervi Åhlgren ja Susan Sundberg.

Ryhmiä järjestetään kolme kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ryhmän kesto on 12 kertaa. Ryhmä kokoontuu Keravan terveyskeskuksessa tiistaisin klo 14.45-16.00 huoneessa 19 (saapuminen A-aulasta, odotustila 3). Vuoden 2019 ensimmäinen ryhmä alkaa 8.1.19.

Lisätietoja ja ryhmään ilmoittautuminen: Päihde- ja mielenterveyspalveluiden sairaanhoitajien puhelinajalla ma- pe klo 12-13 numeroon 040 318 3017. Ilmoittautua voi myös omahoitajalle tai Miepä-pisteelle.


Taidot tunnesäätelyn apuna -ryhmä

Ryhmässä opetellaan hallitsemaan ahdistusta, tunteensäätelytaitoja, vuorovaikutustaitoja ja tietoista läsnäoloa. Ryhmä soveltuu tunnesäätelyn ongelmista ja riippuvuuksista kärsiville.

Ryhmä kokoontuu 10 kertaa maanantaisin 8.10. alkaen klo 14.45-16.00  terveyskeskuksen Atriumissa (Saapuminen B-aulasta, kanttiinin vieressä).

Ilmoittautumiset ryhmään puhelimitse 040 318 3017 ma-pe klo 12- 13.00.

Lisätietoja tunnetaitoryhmästä.

PÄIVÄTOIMINTA

Päivätoiminta on suunnattu täysi-ikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille kuntoutumisen ja arjenhallinnan tukemiseksi. Voit osallistua toimintaan ma, ti, to ja pe klo 9-13 ilman lähetettä osoitteessa Metsolantie 9 A. Päivätoiminnan ohjaajan puhelinnumero on 040 318 3505.