Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > Koronarokotus UKK

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista Keravalla.

Yleiset tiedot koronarokotuksista löydät Keravan koronarokotussivulta.
Koronarokotukset Keravalla

Yleistä tietoa koronaviruksesta sekä Keravan kaupungin suositukset ja toimenpiteet koronaepidemiaan liittyen löydät Koronavirustilanne ja toiminta poikkeustilanteessa -sivuilta.

AJANVARAUS

Olen rokotusvuorossa, voinko mennä rokotuspisteelle hakemaan rokotteen ilman ajanvarausta?

 • Rokotetta ei saa ilman ajanvarausta: rokotuspisteelle tultaessa on aina varattava aika etukäteen.

Olen yrittänyt varata aikaa HUSin koronarokotusaika.fi:stä ja koronarokotusten ajanvarauspuhelimesta, mutta en saa aikaa. Miten saan ajan varattua?

 • Jos nettiajanvarauksen kautta rokotusaikaa ei ole tarjolla, aikoja ei saa myöskään puhelimitse: ajat ovat tällöin loppu, eikä siis kannata soittaa näissä tilanteissa ajanvarauspuhelimeen. Ajanvarauksen vastaajaviestissä kerrotaan, jos ajat ovat kyseisellä hetkellä täynnä. Kehotamme seuraamaan mahdollisuuksien mukaan verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa viestintää. Kerromme, kun aikoja on taas varattavissa.

 • Kun aikoja on auki, varaa aika osoitteessa koronarokotusaika.fi ja jätä puhelinajanvaraus ainoastaan niiden käyttöön, jotka eivät voi käyttää sähköisiä kanavia.

 • Koronarokotusaika.fi on HUSin hallinnoima verkkopalvelu. Jos palvelun käytössä on ongelmia, voit jättää siitä palautetta palvelun kautta.

Olen jättänyt soittopyynnön koronarokotusten ajanvarauspuhelimeen. Miksi minulle ei ole soitettu vielä takaisin, vaikka automaattisen viestin mukaan soiton olisi pitänyt tulla jo?

 • Kun soittopyyntösi on tallentunut järjestelmään, ajanvarauspuhelimen automaattinen viesti antaa arvion siitä, milloin sinulle soitetaan takaisin. Rokotteita on kuitenkin saatavilla todella vähän, emmekä soita soittopyynnön jättäneille ennen kuin pystymme tarjota rokotusaikaa. Tämän vuoksi saatamme soittaa takaisin vasta esimerkiksi seuraavalla viikolla. Soittopyynnöt eivät katoa järjestelmästä, vaikka emme pystyisi soittamaan sinulle takaisin vielä silloin, kun automaattinen järjestelmä on arvioinut.

Miten voin perua varaamani ajan koronarokotukseen?

 • Tarvittaessa voit perua rokotusaikasi:

  • koronarokotusaika.fi-palvelun kautta

  • soittamalla numeroon 09 2949 3456 ja jättämällä viestin puhepostiin. Kerro viestissä

   • oma nimesi

   • perut ajan koronarokotukseen

   • päivämäärä ja kellonaika, jolta perut ajan.


ROKOTUSPISTE

Rokotuspisteen yhteystiedot: Anttilan vanha kiinteistö (osoitteessa Kauppakaari 1).

Olen altistunut koronavirustartunnalle. Minulla ei ole oireita, voinko tulla rokotukseen?

 • Koronarokotukseen ei saa tulla, jos olet altistunut koronavirustartunnalle tai sinut on asetettu karanteeniin.  Rokotukseen saa saapua vain terveenä. Jos sinulla on pieniäkään oireita, peru varaamasi rokotusaika ja varaa uusi aika rokotukseen.  Kirurgisen suu-nenä-suojuksen käyttäminen rokotuspisteellä on pakollista.

Miksi minun pitää jäädä rokotuspisteelle odottamaan 15 minuutiksi rokotteen antamisen jälkeen?

 • Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Hyvin voimakkaat, mahdollisesti henkeä uhkaavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia, mutta vaativat välitöntä ensiapua. Nämä reaktiot tulevat minuuttien kuluessa rokotuksen antamisesta, minkä vuoksi kaikkien rokotusten jälkeen rokotettua seurataan rokotuspaikalla vielä 15 minuutin ajan.

ROKOTUSVUOROT

Olen yli 70-vuotias ja minulla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Mihin rokotettavaan ryhmään kuulun?

 • Rokotusjärjestyksessä ensimmäisinä on ikääntyneet henkilöt, joiksi lasketaan kaikki yli 70-vuotiaat. Ikääntyneitä henkilöitä rokotetaan ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorempaan, eivätkä mahdolliset vakavalle koronavirukselle altistavat sairaudet vaikuta yli 70-vuotiaiden rokotusjärjestykseen: ikä itsessään katsotaan sairauksia merkittävämmäksi altistavaksi tekijäksi.
 • Riskiryhmäläisiksi kutsutaan alle 70-vuotiaita, joilla on koronavirukselle altistava sairaus tai tila. Riskiryhmät on jaettu kahteen eri ryhmään koronavirukselle altistavan sairauden perusteella. Riskiryhmistä saat lisää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
 • Noudatamme Keravalla kansallista rokotusjärjestystä, josta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Miksi alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset ovat jo saaneet rokotteita, kun kaikkia yli 70-vuotiaita ei ole vielä rokotettu?

 • Rokotusjärjestyksen mukaan ikääntyneet, eli yli 70-vuotiaat henkilöt rokotetaan ennen alle 70-vuotiaita, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä käytössämme kahden eri valmistajan rokotetta, joista toista ei tämän hetkisen linjauksen mukaan anneta yli 70-vuotiaille. Tämän vuoksi alle 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia rokotetaan ennen kuin kaikki yli 70-vuotiaat ikääntyneet ovat saaneet rokotteen.

 • Yli 70-vuotiaille annetaan Pfizer-BioNTechin rokotetta, alle 70-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokotetta.

Voiko oma rokotusvuoroni mennä ohi?

 • Koronarokotteita tarjotaan eri ryhmiin kuuluville rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Rokotuksen voi siksi saada vielä pitkään sen jälkeen, kun ensimmäinen mahdollisuus rokotuksen ottamiseen on tullut.

  Oma rokotusvuoro ei siis voi mennä ohi.   

IKÄÄNTYNEET JA OMAISHOITAJAT

Olen varannut ajan yli 70-vuotiaiden rokotuksiin. Voiko omaishoitajani tai yli 65-vuotias läheiseni tulla samalla kertaa rokotukseen?

 • Rokotusajat pitää varata kaikille erikseen – rokotteen saa vain ajan varannut henkilö, eikä meillä ole ylimääräisiä rokotteita henkilöille, jotka eivät ole varanneet aikaa, vaikka he olisivat oikeutettuja rokotteeseen. Yli 70-vuotiaiden rokotusvuoroilla myös ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvilla omaishoitajilla ja samassa taloudessa asuvilla yli 65-vuotiailla on oikeus rokotukseen.
Olen alle 70-vuotiaan riskiryhmään kuuluvan omaishoitaja. Voinko saada rokotuksen samalla rokotusvuorolla kuin hän?

 • Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokottamisen yhteydessä ei THL:n ohjeistuksen mukaan rokoteta riskiryhmäläisten omaishoitajia tai samassa taloudessa asuvia.

MASKINKÄYTTÖ- JA HYGIENIAOHJEET ROKOTUKSEN JÄLKEEN

Pitääkö koronarokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja pitää maskia?

 • Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. 

 • Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. 

 • Rokotusten alkamisen jälkeen kestää vielä pitkään, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu.

 • Huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä yskimällä ja niistämällä oikein jokainen auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja. Siksi niistä huolehtiminen on tärkeää aina.