Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > Koronarokotus UKK

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tälle sivulle olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista Keravalla.

Yleiset tiedot koronarokotuksista löydät Keravan koronarokotussivulta.
Koronarokotukset Keravalla

Yleistä tietoa koronaviruksesta sekä Keravan kaupungin suositukset ja toimenpiteet koronaepidemiaan liittyen löydät Koronavirustilanne ja toiminta poikkeustilanteessa -sivuilta.

ROKOTUSVUOROT

Olen yli 70-vuotias ja minulla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Mihin rokotettavaan ryhmään kuulun?

 • Rokotusjärjestyksessä ensimmäisinä on ikääntyneet henkilöt, joiksi lasketaan kaikki yli 70-vuotiaat. Ikääntyneitä henkilöitä rokotetaan ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorempaan, eivätkä mahdolliset vakavalle koronavirukselle altistavat sairaudet vaikuta yli 70-vuotiaiden rokotusjärjestykseen: ikä itsessään katsotaan sairauksia merkittävämmäksi altistavaksi tekijäksi.
 • Riskiryhmäläisiksi kutsutaan alle 70-vuotiaita, joilla on koronavirukselle altistava sairaus tai tila. Riskiryhmät on jaettu kahteen eri ryhmään koronavirukselle altistavan sairauden perusteella. Riskiryhmistä saat lisää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
 • Noudatamme Keravalla kansallista rokotusjärjestystä, josta voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
Voiko oma rokotusvuoroni mennä ohi?

 • Koronarokotteita tarjotaan eri ryhmiin kuuluville rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Rokotuksen voi siksi saada vielä pitkään sen jälkeen, kun ensimmäinen mahdollisuus rokotuksen ottamiseen on tullut.

  Oma rokotusvuoro ei siis voi mennä ohi.   

AJANVARAUS JA AJAN PERUMINEN

Olen rokotusvuorossa, voinko mennä rokotuspisteelle hakemaan rokotteen ilman ajanvarausta?

 • Ensimmäiseen rokotukseen voi saapua myös ilman ajanvarausta klo 9.00–11.30 ja 12.30–15.00 välisenä aikana. Rokotuksen voi hakea ilman ajanvarausta kaikki 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat keravalaiset.
 • 12–15-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia rokotetaan edelleen vain ajanvarauksella. Myös tehosterokotukseen pitää olla aika varattuna.
 • ajan rokotukseen voi varata osoitteessa koronarokotusaika.fi

Olen yrittänyt varata aikaa HUSin koronarokotusaika.fi:stä ja koronarokotusten ajanvarauspuhelimesta, mutta en saa aikaa. Miten saan ajan varattua?

 • Jos nettiajanvarauksen kautta rokotusaikaa ei ole tarjolla, aikoja ei saa myöskään puhelimitse: ajat ovat tällöin loppu, eikä siis kannata soittaa näissä tilanteissa ajanvarauspuhelimeen. Ajanvarauksen vastaajaviestissä kerrotaan, jos ajat ovat kyseisellä hetkellä täynnä. Kehotamme seuraamaan mahdollisuuksien mukaan verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa viestintää. Kerromme, kun aikoja on taas varattavissa.

 • Kun aikoja on auki, varaa aika osoitteessa koronarokotusaika.fi ja jätä puhelinajanvaraus ainoastaan niiden käyttöön, jotka eivät voi käyttää sähköisiä kanavia.

 • Koronarokotusaika.fi on HUSin hallinnoima verkkopalvelu. Jos palvelun käytössä on ongelmia, voit jättää siitä palautetta palvelun kautta.

Olen jättänyt soittopyynnön koronarokotusten ajanvarauspuhelimeen. Miksi minulle ei ole soitettu vielä takaisin, vaikka automaattisen viestin mukaan soiton olisi pitänyt tulla jo?

 • Kun soittopyyntösi on tallentunut järjestelmään, ajanvarauspuhelimen automaattinen viesti antaa arvion siitä, milloin sinulle soitetaan takaisin. Rokotteita on kuitenkin saatavilla todella vähän, emmekä soita soittopyynnön jättäneille ennen kuin pystymme tarjota rokotusaikaa. Tämän vuoksi saatamme soittaa takaisin vasta esimerkiksi seuraavalla viikolla. Soittopyynnöt eivät katoa järjestelmästä, vaikka emme pystyisi soittamaan sinulle takaisin vielä silloin, kun automaattinen järjestelmä on arvioinut.

Miten voin perua varaamani ajan koronarokotukseen?

 • Tarvittaessa voit perua rokotusaikasi:

  • koronarokotusaika.fi-palvelun kautta

  • soittamalla numeroon 09 2949 3456 ja jättämällä viestin puhepostiin. Kerro viestissä

   • oma nimesi

   • perut ajan koronarokotukseen

   • päivämäärä ja kellonaika, jolta perut ajan.


MASKINKÄYTTÖ- JA HYGIENIAOHJEET ROKOTUKSEN JÄLKEEN

Pitääkö koronarokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja pitää maskia?

 • Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. 

 • Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. 

 • Rokotusten alkamisen jälkeen kestää vielä pitkään, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu.

 • Huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä yskimällä ja niistämällä oikein jokainen auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja. Siksi niistä huolehtiminen on tärkeää aina.

ROKOTEVALMISTEET

Mitä rokotevalmisteita Keravalla käytetään?

Voinko itse valita haluamani rokotevalmisteen?

Mille ryhmälle ei anneta AstraZenecan rokotetta?

 • THL:n ohjeistuksen mukaan AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65–69-vuotiaille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

 • Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

 • Jos sinulla on este tietyn rokotusvalmisteen ottamiselle, pyydämme sinua varaamaan rokotusaikasi Keravan koronarokotusten ajanvarausnumeron kautta, jolloin voimme varmistaa sinulle sopivan rokotusvalmisteen.

Olen saanut ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan valmisteella. Millä valmisteella tehosterokotus annetaan?

 • 65–69-vuotiaita rokotetaan AstraZenecan rokotteella ja tällöin myös tehosterokote annetaan ensisijaisesti AstraZenecan valmisteella. Katso ohjeet rokotevalmisteen valitsemiseen kysymyksestä "Voinko itse valita haluamani rokotevalmisteen?"

 • Niille alle 65-vuotiaille, jotka saivat ensimmäisen annoksen AstraZenecan valmistetta ennen ikärajoitusten muuttumista, annetaan tehosterokote BioNTech-Pfizerin valmisteella.

ROKOTUSPISTE

Rokotuspisteen yhteystiedot: Anttilan vanha kiinteistö (osoitteessa Kauppakaari 1).

Olen altistunut koronavirustartunnalle. Minulla ei ole oireita, voinko tulla rokotukseen?

 • Koronarokotukseen ei saa tulla, jos olet altistunut koronavirustartunnalle tai sinut on asetettu karanteeniin.  Rokotukseen saa saapua vain terveenä. Jos sinulla on pieniäkään oireita, peru varaamasi rokotusaika ja varaa uusi aika rokotukseen.  Kirurgisen suu-nenä-suojuksen käyttäminen rokotuspisteellä on pakollista.

Miksi minun pitää jäädä rokotuspisteelle odottamaan 15 minuutiksi rokotteen antamisen jälkeen?

 • Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Hyvin voimakkaat, mahdollisesti henkeä uhkaavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia, mutta vaativat välitöntä ensiapua. Nämä reaktiot tulevat minuuttien kuluessa rokotuksen antamisesta, minkä vuoksi kaikkien rokotusten jälkeen rokotettua seurataan rokotuspaikalla vielä 15 minuutin ajan.