Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
Team Site > Koronarokotus

 Uutiset koronarokotuksista

Retrieving Data

KORONAROKOTUKSET ANTTILAN 

ROKOTUSPISTEELLÄ (Kauppakaari 1)

Anttilan rokotuspisteen aukioloajat 5.9.2022 alkaen

 • ke klo 8.30–15.45

 4. koronarokotukset ainoastaan ajanvarauksella seuraaville ryhmille:

 • 70–79-vuotiaat
 • 18–59-vuotiaille riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluville
 • 60–69-vuotiaille ei riskiryhmiin kuuluville

Rokotukseen voi varata ajan koronarokotusaika.fi-sivustolta tai puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15, käytössä on takaisinsoittopalvelu).

Koronarokotukset ilman ajanvarausta seuraaville ryhmille:

 • kaikki 5-17 vuotiaat 1. tai 2. koronarokotusta tarvitsevat (huom 5-11v rokotukset vain keskiviikkoisin)
 • 1, 2. tai 3. koronarokotus 18 vuotta täyttäneet
 • 4. koronarokotus:
  • kaikki 80 vuotta täyttäneet sekä
  • 4. tai 5. koronarokotus voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille

Rokotukseen voi varata myös ajan koronarokotusaika.fi-sivustolta tai puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15, käytössä on takaisinsoittopalvelu).

Lisäksi 3. koronarokotuksia tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Voit tarkistaa maakohtaiset rokotussuositukset Euroopan unionin ylläpitämältä 
Re-open EU -sivustolta.

Rokotamme myös ulkopaikkakuntalaisia. Ulkopaikkakuntalaisen on rokotukseen tullessa voitava todentaa aiemmin annetut koronarokotukset esimerkiksi EU-rokotustodistuksella.

Annamme koronarokotuksia myös henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa tai joilla ei ole muuta oikeutta saada ennaltaehkäiseviä julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa. Emme kuitenkaan rokota matkailijoita tai muita hyvin lyhyen aikaa Suomessa vierailevia. Rokotuksen voi hakea ilman ajanvarausta rokotuspisteen aukioloaikoina.

HUOM! Novavaxin Nuvaxovid- rokotetta saa ainoastaan varaamalla rokotusajan puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15). Käytössä on takaisinsoittopalvelu. 

Lasten (5-11v) koronarokotuksia saa viikosta ainoastaan keskiviikkoisin. Rokotukselle voi tulla edelleen myös ilman ajanvarausta aina keskiviikkoisin.


ROKOTUSPISTE

Koronarokotuspiste toimii Anttilan vanhassa kiinteistössä osoitteessa Kauppakaari 1.

Varaa aika koronarokotusaika.fi-sivustolta tai puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15, käytössä on takaisinsoittopalvelu).

Lauantaiaukioloajoista ja muista poikkeavista aukioloajoista tiedotetaan erikseen.

Saavu rokotukseen vain terveenä. Älä saavu rokotukseen, jos sinulla on korona tai olet altistunut koronavirustartunnalle. Kasvomaskin käyttäminen rokotuspisteellä on pakollista.

Suosittelemme saapumaan rokotukseen mahdollisuuksien mukaan kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Keravan juna-asemalta rokotuspisteelle on noin 400 metrin kävelymatka. Puuvalonaukion ja Keravanaukion linja-autopysäkeiltä on noin 170 metrin matka rokotuspisteelle.

Rokotuspisteen lähistöllä on myös useita parkkipaikkoja. Jos saavut rokotukseen autolla, pystyt jättämään autosi lähistölle.

Rakennukseen on esteetön kulku loivaa ramppia pitkin. Rokotukseen saapuville ei valitettavasti ole WC-tiloja rokotuspisteellä.


ENSIMMÄINEN JA TOINEN KORONAROKOTUS

Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 5 vuotta täyttäneille. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen väli on 6–12 viikkoa.

KOLMAS KORONAROKOTUS

 • 18–60-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmään, voivat tulla 3. koronarokotukselle 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
 • 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat tulla 3. koronarokotukselle, kun toisesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmatta rokoteannosta, kun toisesta koronarokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Lisätietoa voimmaakaasti immuunipuutteisista henkilöistä:
 • Riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan 3. rokotusta, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.
    

Lisäksi 3. koronarokotuksia tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Voit tarkistaa maakohtaiset rokotussuositukset Euroopan unionin ylläpitämältä Re-open EU -sivustolta.


NELJÄS KORONAROKOTUS

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Suosittelemme neljänsiä koronarokoteannoksia
 

 4. koronarokotukset ainoastaan ajanvarauksella seuraaville ryhmille:

 • 70–79-vuotiaat
 • 18–59-vuotiaille riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluville
 • 60–69-vuotiaille ei riskiryhmiin kuuluville

Rokotukseen voi varata ajan koronarokotusaika.fi-sivustolta tai puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15, käytössä on takaisinsoittopalvelu).

Suositellut koronarokotteet ovat paras tapa suojautua vakavalta koronavirustaudilta.


VIIDES KORONAROKOTUS


THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Jos voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö on saanut neljä rokoteannosta ja sairastanut koronan, viidettä rokotetta ei anneta. Ketkä katsotaan voimakkaasti immuunipuutteisiksi? (thl.fi)

KORONAROKOTUS TAUDIN SAIRASTANEILLE

Ensimmäinen rokoteannos

Koronan sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta.

Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. 

Toinen rokoteannos

Koronan sairastaneille 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville toinen annos voidaan antaa, kun on kulunut vähintään 3 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista (sen mukaan kumpi on ollut viimeisin).

Katso THL:n sivuilta, kuulutko riskiryhmään 1 tai 2.

Koronan sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle annetaan toinen annos, kun on kulunut vähintään 4 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista (sen mukaan kumpi on ollut viimeisin).

Jos alle 18-vuotiaalla on todettu laboratoriotestillä varmennettu koronavirustartunta alle 6 viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, hänelle suositellaan toista rokoteannosta aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua tartunnasta. Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.

Kolmas rokoteannos

Koronavirustaudin sairastaneelle voidaan antaa kolmas rokoteannos aikaisintaan 3 kk sairastetun taudin jälkeen, jos hän on

 • 12 vuotta täyttänyt voimakkaasti immuunipuutteinen
 • 18 vuotta täyttänyt riskiryhmään 1 tai riskiryhmään 2 kuuluva
 • 60 vuotta täyttänyt
Muut koronavirustaudin sairastaneet ja kaksi rokoteannosta saaneet eivät rokotesuojan kannalta tarvitse kolmatta rokoteannosta. Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa, jos se on tarpeen matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä.

Neljäs rokoteannos

Koronataudin sairastaneelle ja kolme rokoteannosta saaneelle ei anneta neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on kuitenkin oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä annosta.

Viides rokoteannos

Taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta.

Kaksi kertaa taudin sairastaneiden koronarokotukset

Kaksi kertaa taudin sairastaneilla kumpikin sairastuminen lasketaan yhdeksi annokseksi, kun sairastumisten välillä on yli 3 kuukautta ja taudin sairastamisen ja rokotteen välillä on yli 6 viikkoa. Kolmen rokoteannoksen kohderyhmään kuuluvalle, joka on sairastanut kaksi kertaa taudin, riittää siis yksi annos rokotetta. Neljän rokoteannoksen kohderyhmään kuuuluvalle, joka on sairastanut kaksi kertaa taudin, riittää kaksi annosta rokotetta.

Lisätietoa THL:n sivulla Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?


KORONAN TEHOSTEROKOTUKSET SYKSYLLÄ 2022

THL suosittelee syystalvella 2022 uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista riippumatta

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi. 
 
Milloin tehosteannos annetaan?

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Suosittelemme, että rokote otetaan marras-joulukuussa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.  Rokotukset voi hakea ainoastaan ajanvarauksella.

Rokotuksen voi hakea ainoastaan ajanvarauksella. Varaa aika koronarokotusaika.fi-sivustolta tai puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15, käytössä on takaisinsoittopalvelu). Influenssarokotus on mahdollista ottaa samalla käynnillä koronarokotuksen yhteydessä 25.10.2022 alkaen. 

Syksyn 2022 tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. 

Miksi tehosterokote kannattaa antaa vasta loppusyksystä?

Tehosterokotteella voidaan parantaa suojaa silloin, kun aiempien rokoteannosten aikaansaama suoja on laskenut ja altistumisen riski on kasvanut epidemiatilanteen vuoksi. Kun tehosteannosta ei anneta liian aikaisin, pysyy siitä saatava lisäsuoja mahdollisimman hyvänä talven ajan.   

Kun henkilö on saanut syksyn tehosteannoksen, ei hänelle toistaiseksi suositella enempää annoksia. Tehosteannoskierros on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä.

Mitä rokotteita käytetään?

Tehosteannokseksi suositellaan ensisijaisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotta suojan immunologinen pohja laajenee vakavan taudin suojan paranemisen lisäksi. Suojaa vakavaa tautia vastaan voidaan parantaa myös alkuperäisillä rokotevalmisteilla. Keravalla on käytettävissä 5.10.2022 alkaen alkuperäisen Pfizer-BioNTechin Comirnaty rokotteen lisäksi Pfizer-BioNTechin Comirnaty varianttirokotteet.

Varianttivalmisteista tarkemmin: Comirnaty-varianttirokotteet 

THL:n aiemmat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat voimassa:

 • 60–64-vuotiaille suositellaan neljää rokoteannosta. Katso tarkemmin: Neljäs rokoteannos
 • Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta. Katso tarkemmin: Kolmas rokoteannos
Miksi kaikki eivät saa tehosteannosta?

Alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Tässä väestönosassa on myös paljon koronainfektion synnyttämää lisäsuojaa. 

Vielä julkaisemattoman meta-analyysin mukaan perusterveillä työikäisillä aikuisilla vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti tai kolme rokoteannosta antavat lähes muuttumattoman suojan vakavaa tautia vastaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi. Ei ole viitteitä siitä, että vakavan taudin suoja yhdeksän kuukauden jälkeenkään heikkenisi merkittävästi, vaikka suoja tartuntoja ja tartuttavuutta vastaan onkin vain kohtalainen ja lyhytkestoinen.

Tehosteannoksen kohderyhmillä vakavan taudin riski on suurempi ja suoja vakavaa tautimuotoa vastaan heikkenee hiljalleen, joten sitä on syytä tehostaa. 

ROKOTUSVALMISTE

Rokotamme 12 vuotta täyttäneet BioNTech-Pfizerin Comirnaty mRNA-rokotteella.

Lasten ja nuorten (5-11 vuotiaat) rokotuksissa käytämme lasten Biontech-Pfizerin Comirnaty mRNA-rokotetta.

Viikosta 10 alkaen aiemmin koronavirusta vastaan rokottamattomien 18 vuotta täyttäneiden asukkaiden on nyt mahdollista saada Novavaxin Nuvaxovid-rokotetta. Novavaxin rokotetta saa ainoastaan varaamalla rokotusajan puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15). Käytössä on takaisinsoittopalvelu. 


NOVAVAXIN NUVAXOVID – ROKOTE

Novavaxin rokotteen kysyntä on ollut erittäin vähäistä ja tämän takia rokotukset ovat keskitetty Vantaalle. Rokotetta saa ainoastaan varaamalla rokotusajan Vantaalle Myyrmannin rokotuspisteeseen (Iskoskuja 3, sisäänkäynti Paalukylänpolun puolelta aseman kulmalta, 0 krs) tai puhelimitse numerosta 09 839 50090 (ma-pe klo 9–15). 

Nuvaxovid-rokote on proteiiniadjuvanttirokote. Kansallisen ohjeistuksen mukaan rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Kolmantena annoksena rokotetta voidaan antaa, jos rokotettavalla on lääketieteellinen este ottaa muita rokotteita, tai rokotettava ei halua ottaa muita rokotteita. 

Novavaxin rokotetta saa ainoastaan varaamalla rokotusajan puhelimitse numerosta 040 318 3113 (ma-pe klo 9–15). Käytössä on takaisinsoittopalvelu. 

Lisätietoa rokotteesta: Nuvaxovid-koronavirusrokoteTODISTUS KORONAROKOTUKSESTA TAI

SAIRASTETUSTA TAUDISTA

EU:n todistukset koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta.

Jos koronarokotuksesi eivät näy Omakannassa viikon sisällä rokoteannoksen ottamisesta, olethan yhteydessä terveyskeskukseen sähköisesti Maisa-asiakasportaalin kautta.

Koululaiset ja toisen asteen opiskelijat saavat tarvittaessa EU:n koronatodistukset oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta, mikäli todistuksen hankkiminen Omakannasta ei onnistu. Koronatodistuksen voi myös saada tulosteena terveyskeskuksen potilastoimistosta.

Lisätietoa koronatodistuksista (kanta.fi)

Maisa-asiakasportaali (maisa.fi)


LASTEN KORONAROKOTUKSET

Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koska rokotukset estävät suuren osan tartunnoista, ne vähentävät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.

Koronarokotteen saavat Suomessa kaikki 5 vuotta täyttäneet lapset ja nuoret, jotka haluavat ottaa rokotteen. Koronaronarokotusta suositellaan:

 • kaikille 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille
 • 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille, joiden sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille
 • 5–11-vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia ihmisiä.
Koronarokotuksia tarjotaan myös kaikille muille 5–11-vuotiaille. Koronarokotteita ei anneta lainkaan alle 5-vuotiaille lapsille. Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Lasten (5-11-vuotiaat) rokotuksissa käytetään lasten Biontech-Pfizerin Comirnaty mRNA-rokotetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Lue lisää: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista (THL)

Alaikäinen voi päättää rokotteen ottamisesta itse, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotushetkellä lapsen tai nuoren olevan riittävän kypsä tekemään päätöksen rokottamisesta. Jos lapsi tai nuori ei voi tai halua päättää itse rokottamisestaan, tarvitaan suostumus lapsen tai nuoren kaikilta virallisilta huoltajilta.

Rokotustilanteen sujuvoittamiseksi toivomme, että rokotustilanteessa pystytään tarvittaessa varmistamaan kaikkien virallisten huoltajien suostumus rokotukseen.


ROKOTUKSEEN TULLESSA

 • ota mukaan KELA-kortti tai henkilökortti
 • kannattaa pukeutua siten, että olkavarren saa helposti paljaaksi
 • 10-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulee käyttää kasvomaskia koko rokotuspisteellä oleskelun ajan
 • lapsella pitää olla mukana saattaja. Mikäli saattajana on joku muu kuin huoltaja, tarvitaan mukaan kaikkien virallisten huoltajien allekirjoittama kirjallinen suostumus

ROKOTUKSEN JÄLKEEN

Rokotetun vointia seurataan rokotuspisteellä noin 15 minuutin ajan.

Rokotuksen jälkeen voi yleensä jatkaa normaalia elämää. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai tavanomaista liikuntaa ei tarvitse vältellä.

Tavallisimpia todettuja haittoja olivat pistopaikan kipu, turvotus ja punoitus, väsymys, päänsärky, vilunväreet, lihaskipu ja kuume. Kaikki nämä oireet olivat pääsääntöisesti lieviä ja ohimeneviä. Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia ja ne häviävät yleensä muutamissa päivissä. Laaja paikallisreaktio voi kestää kauemmin, mutta sekään ei yleensä viitta allergiaan. Yleis- ja paikallisoireet eivät estä tehosterokotteen ottamista. Muut kuin edellä mainitut haittavaikutukset ovat harvinaisia. 

Rokotetutkimuksessa mRNA-rokotteiden haittavaikutukset ovat lapsilla ja nuorilla olleet samantyyppisiä kuin aikuisilla.